Wall of friends / Amin Salih

Amin Salih (27) is coördinator bij friend4friend Amstelland. Hij legt uit waarom hij zo graag Nederlandse jongeren en nieuwkomers bij elkaar brengt.

‘Nieuwkomers voelen zich thuis bij mij’ 

Vanuit mijn achtergrond voel ik sympathie voor mensen die nieuw zijn. Mijn ouders zijn van Marokkaanse komaf. In kleine dingen voel ik me nog steeds niet helemaal Nederlander. Het is niet zo dat mensen om mij heen racistisch zijn maar wel dat de kloof vrij groot is. En dat herken ik ook aan de nieuwkomers die meedoen aan friend4friend. En zij herkennen dit bij mij. Bij mij voelen ze zich thuis. 

Friend4friend is heel belangrijk omdat de nieuwkomer vrienden wordt met iemand uit een andere cultuur. Iemand die van je eigen leeftijd is waarmee je samen vrijwilligerswerk doet. Vrijwilligerswerk heeft veel impact op een ander. Maar ook op jezelf! 

‘Door vrijwilligerswerk leer je jezelf op een nieuwe manier kennen’ 

Nederlandse jongeren weten theoretisch wel wat vrijwilligerswerk inhoudt maar niet dat ze dat het hen ook wat geeft. Ze leren zichzelf namelijk kennen op een nieuwe manier. Je kunt bijvoorbeeld heel makkelijk praten over gehandicapte jongeren zonder daar emoties bij te voelen. Maar als je bijvoorbeeld samen met een gehandicapte jongere gaat taarten bakken en als je ziet wat hij allemaal voor elkaar krijgt ondanks zijn beperking dan ga je toch wel nadenken over je leven. Je gaat denken: ik ben geblessed met wat ik heb. Ik heb twee normale handen, twee normale voeten, ik kan gewoon bewegen, ik kan in principe normaal nadenken. Dit ervaar je niet als je het alleen hoort of op tv ziet. 

‘Ik hoor er ook bij’

Het vrijwilligerswerk helpt de nieuwkomer om zich geen nieuwkomer meer te voelen. Doordat hij iemand anders helpt, voelt hij zich hier meer thuis. Zodat hij kan denken: ik hoor erbij want ik help nu ook mensen. Nieuwkomers verschuiven van positie. Van hulpvrager naar hulpbieder. Die transitie is heel belangrijk. Dat je ook een verschil kunt maken in deze maatschappij. En dat je weet dat je op de goede weg bent.

Wil je ook iets doen voor friend4friend meld je dan aan via de button.

F4F Wall of Friends Amin

‘Het is niet zo dat mensen om mij heen racistisch zijn maar wel dat de kloof vrij groot is.’