Wall of friends / Elena Nabatova

Elena Nabatova is manager van Participe Amstelveen. Participe Amstelland is een organisatie voor maatschappelijke dienstverlening en welzijnswerk in de regio Amstelland. Friend4friend wordt in Amstelland uitgevoerd onder de paraplu van Participe.

Rusland

Ik kom uit Rusland. Ik ben op mijn 16e naar met mijn ouders naar Nederland gevlucht. Er waren hier weinig Russen en de asielzoekerscentra waren niet prettig. Het was een hele zware tijd. Ik heb alles heel erg zelf moeten doen. Ik zie in friend4friend een mogelijkheid om de landing in Nederland makkelijker te maken. Vooral in deze lastige leeftijdscategorie

Uit je omgeving gerukt

Momenteel ben ik betrokken bij een jonge groep Oekraïense vluchtelingen in Amstelland. Je wordt uit je omgeving gerukt als je vlucht. Het is geen proces van jaren. Je gaat niet eerst de taal leren. Nee, je wordt ergens uitgerukt en je landt ergens. Van de een op de andere dag ben je opeens in Nederland. Alle zekerheden die je had, vallen weg. En om die zekerheden weer op te bouwen in Nederland, heb je echt een maatje nodig. Ik geloof in de juiste mensen ontmoeten. Mensen die in je geloven en je kansen geven, mensen die het je gunnen, die met je willen sparren en voor jou een stip op de horizon zetten: en zo gaan we het doen!

Ik was altijd gesloten over dit deel van mijn leven

Ik heb dit zelf doorleefd. Het zit in mijn DNA. Voordat friend4friend in mijn leven kwam, ben ik vrij gesloten geweest over dit gedeelte van mijn leven. Maar sinds friend4friend vertel ik makkelijker wat mijn geschiedenis is. En wat mijn overtuiging is. Ik ben van dit project gaan houden. Het zou in elke wijk moeten zijn.

Het is een assertiviteitstraining

Ik heb twee kinderen van 18 en 20, dus in de leeftijdscategorie van friend4friend. We zouden de belangstelling voor friend4friend voor deze jongeren moeten aanwakkeren. Ik ben bang dat onverschilligheid en niet belangstellend zijn deze leeftijdscategorie kenmerkt. Ze zitten in vaste groepjes. Ze zijn zelf nog onzeker en verloren. Mijn zoon is erg betrokken geraakt bij de Oekraïense jongeren. Hij is daardoor zelfverzekerder geworden. Want hij kan van betekenis zijn. Hij is slimmer in Nederland dan de Oekraïense jongeren. Hij weet hoe de bussen rijden, hoe het OV werkt. Dus voor onze onzekere jongeren is het niet verkeerd om mee te doen aan friend4friend. Het is een hele mooie assertiviteitstraining zonder dat je het woord assertiviteit noemt.

Van meedoen worden we allemaal blij

Ik ben altijd voor zwakkeren. Maakt niet uit: Oekraïners of Syriërs. Ik vind dat we allemaal mogen meedoen. Van meedoen worden we allemaal blij. Je leeft maar een keer. Je moet er alles uithalen. Ik ga er wel voor staan. Ik hoop dat Nederlandse jongeren er ook meer voor gaan staan. En ernaast en erachter. En een duwtje naar voren kunnen geven.

Wil je ook iets doen voor friend4friend meld je dan aan via de button.

F4F Wall Of Friends Elena Nabatova

Van meedoen worden we allemaal blij