Wall of friends / Esmee van de Knaap

Esmee van de Knaap (22) heeft meegedaan aan friend4friend. Ze werd gekoppeld aan twee hele verschillende maatjes. Tegelijkertijd deed Esmee een onderzoek voor de organisatie friend4friend. Ze deed dit voor haar studie Bussiness Inovation en studeerde ermee af.

Esmee: Ik ging zoek naar MDT-trajecten en vond gelijk friend4friend heel leuk. Ik werd gematcht aan twee maatjes. Door deze ervaring startte ik met de eindopdracht van mijn opleiding. Mijn onderzoeksvraag was: hoe kunnen we de participatie van Nederlandse jongeren bij het friend4friendproject vergroten. Nieuwkomers weten friend4friend wel te vinden maar jonge Nederlanders zijn over het algemeen druk en hebben veel andere dingen

Twee maatjes. Drie culturen. 

Ik had twee maatjes met heel verschillende achtergronden. De ene komt uit Jemen en de ander is in Zweden opgegroeid. Ik ben iemand die altijd geïnteresseerd is en ook alles wil weten van allebei. Met Qusai uit Jemen heb ik veel van de Nederlandse cultuur kunnen delen. Hij heeft een zoontje dus hij had ook vragen als ‘hoe gaat het als hij naar school gaat’. Met Lars uit Zweden heb ik veel over politiek gehad. Heel interessant.

Jongeren willen graag iets toevoegen

Ik ben bij mijn onderzoek op verschillende belangrijke thema’s uitgekomen. Bijvoorbeeld dat het delen van je cultuur het grootste selling point is van friend4friend Het matchen met elkaar en dat je echt wat leert van de cultuur van je maatje. Een andere uitkomst is de behoefte aan communion creation dus dat je bij friend4friend een groep vormt met de andere koppels die meedoen. Jongeren vinden het belangrijk dat ze erbij horen en dat ze echt iets toevoegen aan een maatschappelijk probleem. De organisatie friend4friend gaat met mijn onderzoek aan de slag.

Doorweekt

Lars zag ik elke week op school. Ik hielp hem op school bij zijn huiswerk. Mijn mooiste moment met hem was de laatste keer toen zijn les plotseling niet doorging. De sfeer was anders die dag. We zijn naar de supermarkt gegaan om een broodje te halen. Op de terugweg regende het keihard. Samen renden we door die regen. We waren helemaal doorweekt. We hebben zo gelachen! Ik had met Qusai ook een goede klik maar op een andere manier. Met Qusai vond ik ons dagje Amsterdam heel leuk. We zijn daar wezen klimmen. We hebben de hele dag samen doorgebracht en waren pas om 10 uur ’s avonds thuis. Het was bijzonder: samen in de auto, kletsen en muziek luisteren.

Nu weet hij dat mensen het ook heel leuk met hem kunnen hebben

Voor mijn maatjes maar ook voor mij is ons contact heel goed geweest. Vooral voor Lars. Hij was een beetje bang voor andere mensen. Hij zei wel eens tegen me: als ik erbij ben dan is er niks leuk. En nu weet hij dat mensen het ook heel leuk met hem kunnen hebben. Voor Qusai is het ook goed geweest dat hij wat meer open is gegaan en meer weet over Nederlandse mensen. Ik zelf heb geleerd dat je door aardig te zijn en door nieuwkomers ergens bij te betrekken, mensen zich zo blij voelen. Dat geldt ook voor mezelf, hoor. Dat je echt iets kunt toevoegen en dat je je door één vriendschap of één leuke middag je zo goed kunt voelen!

Wil je ook iets doen voor friend4friend meld je dan aan via de button.

F4F Wall Of Friends Esmee van de Knaap

Jongeren willen graag iets toevoegen