Wall of friends / Guusje & Ahlam

Guusje en Ahlam doen mee friend4friend. Ze kennen elkaar vier maanden. Guusje is 25 en werkt bij het Nederlandse Rode Kruis. Ahlam is 37 en heeft een dochter. Op dit moment is ze bezig met haar inburgeringstraject. In Syrië heeft ze Engels gestudeerd. In Nederland wil ze vertaler worden.

‘Nieuwkomers voelen zich thuis bij mij’ 

Ahlam: Van Guusje leer ik de taal. En elk gesprek met Guusje is nieuwe informatie voor mij over Nederland. Ik wist niks. Ik heb twee jaar in het AZC gezeten en ik heb daar nooit een Nederlander ontmoet. Alles wat Guusje vertelt, is interessant voor mij. Over de Nederlandse maatschappij en de Nederlandse overheid. We praten over politiek, over mensen en over verschillen in de cultuur. Ik leer van Guusje hoe ik kan leven in Nederland. In het algemeen hebben wij het beeld van Europa dat de vrijheid te groot is.

Dat er geen beperkingen zijn tussen jongens en meisjes. Dat er geen respect is voor ouders. Maar ik zie dat Guusje een goede band met haar familie heeft. Ze bezoekt ze maar tegelijkertijd is ze onafhankelijk. Er is een vergelijkbaar sociaal leven. Het is niet helemaal zoals in ons land maar het lijkt er meer op dan ik dacht. Wat wel anders is: in onze cultuur kunnen meisjes niet alleen wonen na hun studie. Maar Guusje woont wel alleen. Dit vind ik heel sterk. Ik wilde altijd graag een onafhankelijk persoon zijn. In onze cultuur was dat heel lastig. Guusje inspireert mij. Bijvoorbeeld: Guusje boekte een reis voor haarzelf naar Portugal. En ik heb haar nagedaan. Ik heb ook een reis geboekt. Ik dacht: waarom niet?

‘En toen vertelde ze waar ze de rugzak had gekocht’

Guusje: Ik vind Ahlam heel sterk. Dat is ze al van zichzelf. Maar de vlucht naar Nederland, het leren van een nieuwe taal, het leren kennen van een nieuwe cultuur, in een nieuw huis wonen – en daarvoor nog in het AZC- heeft haar nog sterker gemaakt. Ik vind ook dat ze daar goed over kan praten. Ik heb daar veel respect voor. 

De dingen die ik weet van Syrië, weet ik door mijn studie. Dat zijn minder de menselijke verhalen. Maar als je iemand spreekt die daar vandaan komt, dan hoor je andere verhalen

Wat ik heftig moment vond in ons contact: we waren aan het winkelen in het winkelcentrum en ik zei dat ze zo’n leuke rugzak had. Het is een rugzak met bloemetjes. En toen vertelde Ahlam waar ze de rugzak had gekocht. Dat ze die op reis had gekocht. En dat was dus de vlucht naar Nederland. Achter die rugzak bleek een heel verhaal te zitten

Wil je ook iets doen voor friend4friend meld je dan aan via de button.

F4F Wall Of Friends Guusje Ahlam
F4F Hall Of Friends Basis Guusje Ahlam 2

Achter die rugzak zat een heel verhaal.’