Wall of friends / Hazefa en Inge

Inge (21) zit op de Hogeschool van Amsterdam en doet de opleiding Toegepaste Psychologie. Voor haar stage doet ze mee aan friend4friend. Ze is maatjes met Hazefa (25) uit Syrië. Hazefa doet een opleiding op het ROC van Amsterdam. Inge komt elke week naar Hazefa’s school en helpt hem bij schoolse taken. Daarnaast doen ze wekelijks gezellige activiteiten.

‘Mijn leven is easy peasy’ 

Inge: Mijn leven easy peasy vergeleken bij Hazefa. Ik heb echt niks te klagen. Ik heb zo’n luxepositie. Mijn ouders supporten me bij alles. Ik hoef überhaupt mijn land niet uit te vluchten want het is hier veilig. De overheid zorgt voor me en ik heb geen grote geldzorgen. Sinds ik met Hazefa omga, ben ik opeens een stuk dankbaarder voor al deze dingen geworden. 

Ook het HBO is vanzelfsprekend voor mij. Ik zit in een hoogopgeleide bubbel. Dan hoor ik Hazefa praten. Hij wil graag HBO doen maar hij kan dat niet door wat hij heeft meegemaakt en door zijn taalachterstand. Voor mij is HBO een keuze. Hij wil het net zo graag maar het lukt eigenlijk niet. Zoveel dingen waar ik niet bij stilstond. 

‘We komen allebei uit onze bubbel’

Ik kom uit mijn witte bubbel. Maar Hazefa ook. Hij komt uit de bubbel van mensen die dezelfde achtergrond hebben als hij. Als hij in Nederland wil blijven wonen en wil integreren, is het goed om Nederland vanuit de andere kant te zien. Het is confronterend dat hij niet dezelfde kansen heeft als ik heb. Tegelijkertijd is het omgaan met mij goed voor zijn eigenwaarde omdat hij ziet dat hij prima kan communiceren in het Nederlands. Dat het hem lukt. Dat hij ook getalenteerd is. Zo komt er toch meer gelijkwaardigheid. 

Ik zou het goed vinden wanneer meer Nederlandse jongeren mee zouden doen aan friend4friend’

Door mijn ontmoeting met Hazefa zie ik: dit is ook Nederland. Er zijn heel veel vluchtelingen. Of mensen die hier al jaren wonen en proberen te integreren. Dat is niet het Nederland wat ik direct in mijn omgeving zie…maar het is wel een belangrijk onderdeel van de samenleving. Door een persoon te kennen wordt het gelijk een stuk persoonlijker. In plaats van dat je een beeld hebt van vluchtelingen in het algemeen. Dan zou je last kunnen hebben van een stereotiep beeld. Terwijl je -als je iemand leert kennen – merkt dat de situatie ook heel anders kan zijn. Je leert dan het verhaal achter iemand kennen. 

‘Dat hij nog kan lachen, vind ik heel bijzonder’

Een indrukwekkend moment in ons contact was dat Hazefa vertelde dat hij nieuws had gekregen dat zijn ouders niet naar Nederland mochten komen. Hij blijft hier alleen. Dat hij op school nog kan lachen en kan lopen kloten met zijn medestudenten, dat hij heel vriendelijk is naar iedereen en probeert het allemaal goed te doen, vind ik heel bijzonder. Terwijl hij wel gebukt gaat onder een hele zware last. 

Wil je ook iets doen voor friend4friend meld je dan aan via de button.

F4F Wall Of Friends Hazefa Inge

‘Wat op mij veel indruk maakte is dat Hazefa vertelde dat zijn ouders niet naar Nederland konden komen.’