Wall of friends / Lorine van Loon

Lorine van Loon werkt als docent bij de opleiding Toegepaste Psychologie aan de Hogeschool van Amsterdam. Ze is daarnaast stagecoördinator van het eerste jaar. Ze onderhoudt contact met de organisaties waar de studenten stagelopen. Het afgelopen jaar was friend4friend voor het eerst een van de stageplekken waar studenten Toegepaste Psychologie stage konden lopen.

‘Optrekken met leeftijdsgenoten’

Lorine: “Friend4friend was een populaire stageplek afgelopen jaar. Het is natuurlijk een stage met een doelgroep waar je ook wel veel over hoort. Vluchtelingen zijn vaak In het nieuws en er wordt veel over geschreven dus dat appelleert meteen aan iets. En ik denk toch ook dat dat het aspect van optrekken met leeftijdsgenoten interessant is.

‘Leren om je te verplaatsen in een ander’

De eerstejaarsstage van Toegepaste Psychologie is een maatschappelijke stage waarbij studenten kennismaken met een doelgroep waar ze normaal niet zo snel mee in aanraking komen. Het is belangrijk dat onze studenten empathisch vermogen ontwikkelen. En dat ze leren dat hun normen en waarden anders kunnen zijn dan die van een ander en dat ze zich daarbij ook kunnen verplaatsen in het referentiekader van een ander. En dat is volgens mij één op één wat je doet en leert bij friend4friend. 

Vooral de verhalen hebben impact

Ik denk dat dat met name de verhalen die onze studenten te horen krijgen impact hebben. En aan de andere kant komen ze erachter dat ze -ondanks iemands geschiedenis of achtergrond- ook gewoon heel veel plezier hebben in deze stage. Dat komt omdat die match zorgvuldig wordt gedaan. Ik heb bijvoorbeeld een student die is gekoppeld aan een maatje via friend4friend en die houden alle twee van make up. Dus die zijn daar dan ook samen helemaal mee bezig en zo ontstaat echt een soort vriendschap. Het doel van het project is dat het een maatschappelijke rol heeft maar dat er ook heel veel gelijkwaardigheid is en die combinatie van aan de ene kant leren maar aan de andere kant ook dat plezier en het ontstaan van een soort vriendschap, dat vind ik heel mooi. 

‘Die ervaring zit in je rugzak’ 

Ik denk dat de stage bij friend4friend een verruiming van je eigen blikveld is en ook een soort perspectief biedt. Sommige mensen zeggen: ik ga een tussenjaar doen en ik ga backpacken in Thailand. Ja, dat is ook heel leuk. Dan zie je ook heel veel. Maar het is toch anders. In Thailand zit je gewoon met allemaal andere backpackers in hetzelfde hostel. Het is heel anders wanneer je met iemand een band aan het opbouwen bent. Daarom ben ik zelf ook voorstander van zo’n maatschappelijke stage. Omdat het gewoon heel erg je referentiekader verbreedt en zo’n ervaring neemt niemand je meer af. Die zit in je rugzak!”

Wil je ook iets doen voor friend4friend meld je dan aan via de button.

F4F Wall Of Friends Basis Lorine

“Die combinatie van aan de ene kant leren maar aan de andere kant ook dat plezier en het ontstaan van een soort vriendschap, dat vind ik heel mooi”