Wall of friends / Mirjam Schreuder

Mirjam Schreuder is docent bij de opleiding Sociaal Werk op het Horizon College (MBO) van Hoorn. Tevens regelt ze stages voor studenten. Bij de opleiding Sociaal Werk probeert Mirjam steeds meer de praktijk aan het onderwijs te koppelen, waarbij de praktijk leidend is. In dat kader heeft de opleiding zich afgelopen jaar verbonden aan friend4friend.

Mirjam: Veertien studenten van het derde jaar van Sociaal Werk schreven zich afgelopen cursusjaar in bij friend4friend. En eenzelfde aantal van de anderstalige opleiding van het Horizon College. De beide groepen zagen elkaar op vrijdag bij de lunch op school en gingen daarna in duo’s vrijwilligerswerk doen. Het succes van deze peer-to-peer-coaching is absoluut gebleken.

‘Het ging eindeloos over voetbal’

Zo waren er vier jongens die aan elkaar waren gekoppeld idolaat van voetbal. Iedere vrijdag zagen ze elkaar en hadden ze allemaal apps om de standen bij te houden. Dus dan werden die telefoons er weer bij gehaald. Als je dan zag hoe zij met elkaar in gesprek waren! Het ging eindeloos over voetbal. Als kers op de taart hebben ze voor de buurt en voor de buurtkinderen een voetbaltoernooi georganiseerd. Ja, daar gaan je haren van overeind staan. Kippenvel. Die gemeenschappelijkheid als ze elkaar echt hebben ontdekt. Dat bindt enorm en dan zie je dat ze met elkaar gaan groeien.

‘Het besef groeide hoe moeilijk hun maatjes het soms hebben’

Ik heb het een heel mooi project gevonden. Ik vond het ontroerend om te zien hoeveel de anderstalige jongeren eruit haalden. Puur en alleen omdat ze in contact waren met Nederlandse jongeren. En dan weer het besef van mijn studenten dat hun maatjes in het weekend niet uit kunnen gaan omdat ze weinig vrienden hebben. En dat het heel lastig voor ze is om een bijbaantje te vinden. Je zag het besef groeien van hoe makkelijk hun leven dan is en dat ze daardoor hun eigen leven meer gingen waarderen. En tegelijkertijd de empathie voelden voor de ander die het minder heeft. Dat ze van daaruit ook de drive ontwikkelden om iets te kunnen betekenen voor de ander. 

‘Ze leren kleiner denken’

Mijn studenten denken vaak heel groot, hè? Als zij aan onze opleiding beginnen, dan voelen ze zich de nieuwe Jezus. Ze denken dat ze de hele wereld gaan redden. Door friend4friend merken ze dat ze met iets heel kleins ook iets heel groots kunnen betekenen voor nieuwkomers. Ze leren kleiner denken. Gewoon even met hen in gesprek gaan over het weer of over muziek of wat dan ook voor de ander waardevol is. Dat zorgt voor die chemie en het besef: wat heb ik het goed en wat kan ik met iets kleins toch eigenlijk veel betekenen voor de ander. Gek genoeg leven er ook binnen de opleiding Sociaal Werk best wel wat vooroordelen over nieuwkomers. Maar je ziet door die chemie de vooroordelen afbrokkelen. 

Wil je ook iets doen voor friend4friend meld je dan aan via de button.

F4F Wall Of Friends Mirjam Schreuder

Onze studenten denken soms dat ze de nieuwe Jezus zijn