Wall of friends / Nicole

Nicole is coördinator van friend4friend Alkmaar (uitgevoerd door stichting Present) en is 26 jaar. Ze heeft hiervoor Pedagogische Wetenschappen gestudeerd.

‘Ik vind mensen uit een andere cultuur een verrijking voor de onze’

Nicole: “Elke cultuur heeft wat dus ik vind het mooi om te ontdekken hoe andere culturen in elkaar zitten en wat we van elkaar kunnen leren. Veel culturen zijn veel gastvrijer dan de Nederlandse cultuur. Ik denk dat Nederlanders over het algemeen niet gewend zijn dat mensen zomaar komen aanwaaien en dat ze altijd welkom zijn. Maar in andere culturen krijgen gasten juist het lekkere bed en ga je als gastheer op dat matje liggen. Dat vind ik eigenlijk veel logischer. Want het is eigenlijk best wel raar dat jij dan lekker in je heerlijke box spring gaat slapen en je gasten op de grond op dat matje laat slapen. Neem ook dat typische voorbeeld van een koekje bij de koffie. Ga eens een keer lekker uitpakken met eten en verwen je gasten! Mij trekt het in ieder geval aan om met mensen te werken die gastvrij of behulpzaam zijn. Ik vind de verschillen tussen mensen en hoe dat elkaar aanvult, interessant.

‘Ik gun Nederlandse jongeren deze ervaring’

Je ontmoet door het meedoen aan friend4friend mensen die je in eerste instantie niet zo snel zou ontmoeten. Misschien mensen die in een andere wijk wonen dan jij en die op een heel ander punt staan in hun leven dan jij. Dus het verrijkt je leven omdat je iemand leert kennen die jou weer nieuwe dingen kan brengen die jij in je eigen bubbel niet tegenkomt. En je leert ook van de levenservaring van zo iemand. Nieuwkomers hebben best wel veel meegemaakt. Je gaat beseffen hoe goed jij het bijvoorbeeld hebt. Ik merk dat ook in de groepsbijeenkomsten die ik organiseer met alle maatjes. De sfeer is heel open want iedereen is nieuw. De meeste nieuwkomers kennen nog niet zoveel andere mensen dus ze staan erg open voor nieuwe mensen. Ook voor mensen die anders zijn dan zij zijn. En dat zie ik daardoor dan ook bij de Nederlandse jongeren gebeuren. Ik proef dan een andere sfeer dan bijvoorbeeld bij mijn Nederlandse vrienden. Nederlandse mensen kunnen een beetje gesloten zijn tegenover elkaar. Ik heb mijn groepje, jij hebt jouw groepje maar bij de groepsbijeenkomsten van friend4friend ervaar ik juist een hele open sfeer. 

Misschien is het een droomgedachte’

In het algemeen vind ik dus dat Nederlandse jongeren die verrijking kunnen gebruiken. Want als je elkaar echt leert kennen en je komt erachter wat een leuk persoon iemand is dan ga je daarna veel makkelijker de verbinding aan met mensen die verschillend zijn. Het zorgt er hopelijk blijvend voor dat je misschien iets minder oordelend kijkt naar andere mensen. Misschien is het een droomgedachte, hoor. Maar het zou een beginnetje kunnen zijn”.

Wil je ook iets doen voor friend4friend meld je dan aan via de button.

F4F Wall Of Friends Nicole

Het is eigenlijk best wel raar dat jij dan lekker in je heerlijke box spring gaat slapen en je gasten op de grond op dat matje laat slapen