Wall of friends / Pieter Cnossen

Pieter Cnossen (44) is directeur van stichting Present. Present is een landelijke organisatie die mensen helpt bij het vinden van vrijwilligerswerk. Present constateert dat er veel mensen zijn die zich willen inzetten voor anderen die een beetje hulp of aandacht kunnen gebruiken. Maar dat mensen elkaar tegelijkertijd moeilijk kunnen vinden. Present is de brug tussen mensen die hulp willen bieden en hulp vragen. Friend4friend is in Hilversum en Alkmaar een onderdeel van stichting Present.

Drieslag

“Waar ik bij friend4friend enthousiast van word is de drieslag. Er is eerst sprake van een ontmoeting tussen twee mensen die aan elkaar worden gekoppeld. En daarna gaan ze samen vrijwilligerswerk doen. Dus zo komen ze ook nog bij iemand anders achter de voordeur. Ik denk dat er weinig Presentprojecten zijn met zo’n intense ontmoeting.

Samen ondernemen

Bij friend4friend trek je echt langdurig met elkaar op. Dat je samen dingen onderneemt, is alleen maar goed. Je kunt mensen niet altijd tegenover elkaar aan tafel zetten. Want wat moet je dan zeggen? Sommige mensen hebben helemaal geen woorden of weten geen woorden te geven aan hun gevoel. Die moet je samen een wandeling laten maken of een kast in elkaar laten zetten. Dat werkt hartstikke goed en is ook vaak nog grappig ook.

Een andere bubbel instappen

Er zijn kloven in onze samenleving tussen bevolkingsgroepen. Mensen zitten in hun eigen bubbel. Maar ik zie ook dat de kloven ook heel makkelijk te overbruggen zijn. En daarna mag je van mij ook wel weer terug in je bubbel. Je hebt je bubbel ook nodig. Maar dat je af en toe een andere bubbel instapt, is heel waardevol. Ook voor je eigen ervaren van geluk. Volgens mij word je gelukkig als je met anderen een kop koffie drinkt of dat je iemand echt even ontmoet.

Jong geleerd is oud gedaan

Friend4friend richt zich specifiek op jongeren tussen de 16 en 27. We hebben bij Present nog een jongerentraject: ‘Jong Present’. Ik vind dat mooi. Want hoe jonger je leert hoe het is om een ontmoeting te hebben met iemand die je normaal niet zo makkelijk leert kennen, hoe beter. Als je zo’n positieve ervaring opdoet als je jong bent, dan neem je dat je leven lang mee.

Het begint gewoon heel klein

Stap je op deze manier uit je bubbel, dan komen er dwarsverbanden tussen die bubbels. Die samenhang spreekt me aan. Het mooiste zijn de individuele ontmoetingen. En dat je daarmee sleutelt aan hoe we aan het samenleven zijn, vind ik mooi. Maar dat is een macroverhaal. Maar het begint gewoon heel klein. Met een-op-eencontact.”

Wil je ook iets doen voor friend4friend meld je dan aan via de button.

F4F Wall Of Friends Pieter Cnossen

Volgens mij word je gelukkig als je met anderen een kop koffie drinkt